W-ohjelmointikieli täyttää 30 vuotta
25.05.2015

Western Systems Oy loi vuonna 1985 oman sovelluskehittimen, adWISE:n, joka tunnetaan myös W-kielenä. W-kieli kehitettiin maailmalla tunnetun C-ohjelmointikielen avulla, jotta saataisiin työkalu, jolla on mahdollista päästä samaan lopputulokseen käyttämällä pienempää määrää käskyjä pienemmillä resursseilla. Sama sovelluskuvaus on toiminut alustasta riippumatta MS DOS:sta alkaen aina viimeisimpiin Windows-versioihin.

W-kielen eduiksi nopeuden lisäksi voidaan laskea sen muuntautumiskyky projektiin kuin projektiin. Western Systems on sen avulla luonut lukuisia erilaisia ohjelmistoja taloushallinnosta materiaalihallinnon ja logistiikasta joukkoliikenteen tarpeisiin.

Suurimmat hankkeet, joissa W-kieltä on käytetty, ovat joukkoliikenteen järjestelmiä. Tunnetuin näistä on 5. kertaa peräkkäin Euroopan parhaana joukkoliikenteenä palkittu HSL, jonka ydinjärjestelmän Western Systems on ohjelmoinut. Muista joukkoliikennejärjestelmistä seitsemän kuntaa käsittävä Turun seudun liikenne on toteutettu kokonaan W-kielellä.

Uusimmat asiakkaat W-kieliperheeseen ovat Osuuskunta Maitokolmio ja Patu – Suomen palvelutukkurit Oy, jotka käyttävät Western Systemsin materiaalihallintojärjestelmää. Pitkäikäisin W-kielikumppani on entinen UPM Kymmene Valkeakosken yksikkö, nykyään Bemis Valkeakoski Oy, joka on ollut Western Systemsin asiakkaana vuodesta 1986. Bemis Europe käyttää W-kieltä monissa Euroopan toimipisteissään.

W-kieli on osa suomalaista IT-historiaa ja sitä kehitetään jatkuvasti vastaamaan tietotekniikan muuttuviin haasteisiin. Maailmankin mittakaavassa on poikkeuksellista, että yritys päätyy luomaan oman ohjelmointikielensä. 100% kotimainen W-kieli on sertifioitu Avainlipulla.

Ajankohtaista